Nederlands is nergens voor nodig

Sinds jaren nemen bedrijven in Nederland Poolse werknemers in dienst. We werken hard, snel, zeuren niet, discussiëren niet, zijn zelden ziek en doen vaak het werk dat Nederlanders niet willen doen. Werkgevers zijn over het algemeen blij met ons en willen ons graag houden, maar er is één probleem. Wij spreken geen Nederlands.

Gebrekkig Engels of Duits is genoeg

Gelukkig spreken we wel gebrekkig Engels of Duits en met handen en voeten kom je ook een heel eind. Maar als werkgever neem je daar geen genoegen mee. Na jaren met Polen te hebben gewerkt, kom je tot de beslissing dat we Nederlands moeten leren. Dat is goed voor de sfeer in het bedrijf, goed voor de communicatie en heel goed voor de integratie. Allemaal voordelen zou je zeggen. Maar waarom zouden wij Nederlands willen leren?

Polen in Nederland

We hebben Poolse vrienden of familie in Nederland. Als het qua afstand kan, wonen we in Duitsland, want het is goedkoper. We hebben Poolse televisie, doen boodschappen bij de Poolse winkel, gaan naar Poolse cafés en kijken naar Poolse films in de bioscoop. Naar de dokter gaan we niet, want daar krijg je toch alleen maar Paracetamol. Op het werk praat iedereen Engels of Duits tegen ons of schakelt een tolk in wanneer het ingewikkeld wordt. Waarom zouden we dan Nederlands leren? We hebben het nergens voor nodig.

Cursus Nederlands voor de Poolse werknemers

Werkgevers denken echter dat het enige wat we nog in Nederland nodig hebben om gelukkig te zijn, is Nederlands spreken en bieden ons een cursus Nederlands aan, natuurlijk geheel vrijwillig.

  • We willen graag een cursus Nederlands organiseren voor onze medewerkers. – zegt de trotse werkgever. – Heb je daar interesse in?
  • Natuurlijk! – zegt de Poolse werknemer enthousiast en denkt erbij: Natuurlijk moet ik daarmee instemmen, hij verwacht dat van mij, dus dat moet wel, ik heb toch geen keus, ik moet laten zien dat ik wil, hoewel ik dat helemaal niet nodig heb, maar anders denkt hij nog dat ik een slechte werknemer ben en ontslaat mij. – Natuurlijk! – herhaalt hij om zijn teleurstelling te onderdrukken.
  • Geweldig! – roept de werkgever enthousiast, blij dat zijn werknemer zo gemotiveerd is.

Vervolgens verschijnt een bericht in mijn mailbox:

“Geachte mevrouw Peters,

We willen graag onze Poolse werknemers een cursus Nederlands aanbieden. Ze zijn zeer gemotiveerd en enthousiast. Graag zie ik uw offerte tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Piet Jansen.”

Ik stuur netjes mijn offerte, krijg de opdracht en geef vervolgens vijf maanden lang Nederlands aan mensen die het niet willen leren.

Mijn Tip

Wacht tot werknemers  zelf naar je toe komen met de vraag of er mogelijkheden zijn voor een cursus Nederlands. Komt maar één persoon naar je toe, bied dan de cursus aan die ene persoon en zoek niet naar andere Poolse werknemers om de groep maar vol te krijgen.

Vraagt niemand naar de cursus en je wilt polsen of iemand toch Nederlands wilt leren maar niet durft om ernaar te vragen, dan kun je het stappenplan “Hoe ontdek ik wat iemand echt wil leren?” gebruiken. Ontvang je nog geen tips in je mailbox, meld je dan aan en je krijgt dit stappenplan cadeau. Het zal je een heleboel geld besparen.

Nederlands leren is namelijk nooit een doel op zich. Nederlands is slechts een middel om een ander doel te bereiken.

Share

geen reacties

geef een reactie