Waarom liegen Polen?

Uit onderzoeken blijkt dat Polen 0,75 tot 2 keer per dag liegen. Dat verschilt niet veel van andere landen. Onderzoekers vermoeden echter dat Polen zelfs 200 keer per dag liegen, alleen geven ze dat niet toe.

Redenen om te liegen:

  • Uit eigen belang (egoïstisch)
  • Uit iemand anders belang (altruïstisch)
  • Uit belang van beide partijen

We liegen dus omdat het ons iets oplevert of omdat wij de status quo willen behouden, bijv.: zodat een ander niet slecht over ons denkt, om een betere indruk te maken, om iemand niet te kwetsen of om straf te vermijden. En we liegen ook omdat we ons schamen.

Eerst een waargebeurd verhaal

Feestdagen. Met een kopje gemberthee lig ik op de bank in de woonkamer van mijn moeder. Ik voel me beroerd. Hoofdpijn, keelpijn en rillingen. Beginnende griep. Ineens gaat de telefoon van mijn moeder. Mijn vriendin belt.

“Magda belt” – zegt mijn moeder.

“Ik heb geen zin om te praten” – antwoord ik met moeite.

“Hallo” –  zegt mijn moeder. Waarom neemt ze op als ik geen zin heb om te praten, vraag ik me af?

“Goedenavond. Met Magda. Is Dagmara er?”

“Nee, ze is gisteren naar Nederland vertrokken?”

Wat???? Ik lig op twee meter afstand van haar af en ze zegt dat ik er niet ben? Mijn bloedeigen moeder liegt! Ik kan mijn oren niet geloven, kijk haar aan met steeds groter wordende ogen, een open mond en verstijf letterlijk.

“Wanneer is ze vertrokken?” – vraagt Magda.

“Gisteren.” – antwoordt mijn moeder droog en beëindigt snel het gesprek.

De stijfheid verdwijnt en de woede neemt toe.

“Waarom heb je gelogen?” – schreeuw ik bijna.

“Wat had ik anders moeten zeggen?” – vraagt mijn moeder beledigd en is zich van geen kwaad bewust.

“Gewoon, dat ik ziek ben en geen zin heb om te praten en dat ik terugbel als ik me beter voel.”

Mijn moeder zwijgt en de komende uren zegt ze niets meer.

Assertieve mensen liegen minder vaak

Polen schijnen het laagste zelfbeeld te hebben van alle Europese landen. We hebben complexen en snakken naar woorden van waardering. Daarnaast schamen we ons vaak voor onze opvattingen en durven niet eerlijk toe te geven wat we vinden. Het is dan ook niet gek dat we liegen want we willen kosten wat het kost het ideaalbeeld van ons in stand houden. Als je bijv. ‘nee’ zegt, dan betekent dat dat je iemand niet wilt helpen, dus je bent een slecht mens. We denken dat we dit kunnen voorkomen door te liegen. We hechten veel waarde aan wat anderen van ons vinden. Zonder zelfvertrouwen kun je moeilijk jezelf overtuigen dat je goed genoeg bent, je hebt continu bevestiging nodig.

assertief

Altruïstische leugens zijn geen leugens

In ieder geval, dat is wat wij denken. Als je liegt om iemand te beschermen, dan kan het toch niet slecht zijn? Dat is precies wat mijn moeder deed. Ze heeft gelogen om mij te beschermen, zodat mijn vriendin niet zou denken dat ik een slecht mens ben omdat ik met haar niet wilde praten, omdat ik op dat moment aan mijn eigen behoefte dacht en niet aan de behoefte van mijn vriendin en dat is egoïstisch. Natuurlijk wil mijn moeder niet dat mensen denken dat zij een egoïstische dochter heeft.

Vertrouwen

Het is dan ook niet gek dat we zo weinig vertrouwen in elkaar hebben wanneer we zo vaak worden belogen. Iedereen weet of heeft ten minste een vermoeden dat de ander liegt maar doet alsof dat niet zo is. We zeggen zelfs dat als iemand je op diefstal betrapt en je stelende hand vastpakt, zeg dan dat het niet jouw hand is. We liegen tegen beter weten in.

Share

geen reacties

geef een reactie